Forskning viser at langvarig ensomhet kan være like helseskadelig som å røyke 15 sigaretter om dagen. Det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, depresjon og tidlig død. På arbeidsplassen påvirker ensomhet både trivsel, produktivitet og sykefravær. Ingen arbeidsgiver har råd til å ignorere dette.
Å være alene er en fysisk tilstand – du jobber kanskje mye på hjemmekontor eller trives best i eget selskap. Ensomhet, derimot, er en subjektiv følelse av sosial eller faglig isolasjon. Man kan være omgitt av kolleger og likevel føle seg ensom hvis man ikke opplever tilhørighet eller meningsfulle relasjoner på jobb.
Utenforskap kan oppstå hvis ansatte ikke føler seg inkludert i samtaler, møter eller sosiale aktiviteter. De som er nye, jobber deltid, har en annerledes personlighet eller tilhører en minoritet, er ofte ekstra utsatt. Ensomhet kan føre til lavere engasjement, redusert læring og høyere turnover.
Ledere må ta aktivt ansvar for å skape en inkluderende kultur. Dette innebærer mer enn å organisere sosiale aktiviteter – det handler om å lytte, se og verdsette alle ansatte. Enkle grep som regelmessige én-til-én-samtaler, teammøter med rom for uformelle samtaler og et arbeidsmiljø hvor alle tør å være seg selv, kan utgjøre en stor forskjell.
Strukturer arbeidsdagen slik at det legges til rette for naturlige sosiale interaksjoner. Dette kan være faste samarbeidsmøter, prosjektarbeid på tvers av team og uformelle kaffepauser. For fjernarbeidere er det viktig å skape digitale møteplasser der de kan delta aktivt.
Lunsjpauser er en av de beste mulighetene for å styrke relasjoner. Langbord gjør det lettere å inkludere alle, og en enkel regel om å sette seg et nytt sted hver gang kan bidra til å knytte bånd mellom ansatte som ellers ikke ville snakket sammen.
Nyansatte er spesielt sårbare for ensomhet og utenforskap. En god onboarding-prosess bør inneholde en fadderordning, introduksjon til både formelle og uformelle strukturer og tid til å bygge relasjoner. En ensom start kan føre til raskere gjennomtrekk og dårligere arbeidsprestasjoner.
Alle trenger minst én person på jobb de kan være åpne med. En kollega å dele utfordringer, suksesser og bekymringer med gir økt trivsel og trygghet. Arbeidsgivere kan legge til rette for dette gjennom buddy-systemer, veiledningsprogrammer eller sosiale møteplasser.
Krisetider kan enten splitte eller samle et team. Dersom ansatte opplever støtte, åpenhet og samarbeid i krevende perioder, kan det styrke fellesskapet. Ledelsen bør være bevisst på å bruke utfordringer som en mulighet til å bygge tillit og teamfølelse.
Hvis du selv opplever ensomhet på jobb, prøv å ta initiativ til små samtaler, delta i sosiale aktiviteter og oppsøk en leder eller HR for støtte. Åpenhet kan være vanskelig, men det er første steg mot en bedre arbeidshverdag.
Legg merke til om noen alltid er alene i pausene eller sjelden deltar i samtaler. Inviter dem inn, still spørsmål og gi dem rom til å bidra. Små handlinger kan ha stor effekt.
Arbeidsmiljø handler om mer enn effektivitet og måloppnåelse – det handler om mennesker. Ved å være bevisst på ensomhet og inkludering, kan du bidra til en bedre arbeidsplass der alle føler seg sett og verdsatt. Enkle grep kan gjøre en stor forskjell.